Jerăgai

0
Share

Jerăgai

Un proverb românesc spune: cine nu are bătrâni, să își cumpere!
A avea grijă de un bătrân este mai greu decât a avea grijă de un copil. Pentru că un prunc îl mai liniștești păcălindu-l și înțelege ce are voie să facă și ce nu are voie, pe când cu un bătrân nu poți să faci același lucru. În general, la o vârstă înaintată se instalează o stare de răutate, de invidie, de neînțeles pentru tine, om în plină putere.
Bătrânul devine răutăcios când nu se mai poate mișca lejer și te vede pe tine alergând. Bătrânul devine răutăcios când te vede că mănânci.
Bătrânii devin din ce în ce mai gurmanzi și mai pofticioși. Din experiența proprie, pot afirma că bătrânii mănâncă în neștire și tot li se pare că nu se hrănesc cum te hrănești tu.
Mai grav este că atunci când discută cu cineva din exteriorul casei și se plâng că nu pot mânca sau că nu au mâncat, de o să creadă ceilalți că îi supui pe bieții bătrâni la exterminare prin înfometare.
Mănâncă mult, dar nu asimilează. Asta este problema. Și amestecă toate tipurile de mâncare.
În urmă cu câteva seri, bunica îmi spunea că are niște “jerăgai” de la peștele pe care l-a mâncat în cursul zilei. Dar ea nu mâncase numai pește cu mujdei, ci și o cantitate considerabilă de mămăligă. La care adăugase și două linguri de smântână și alte chestii. La vârsta ei, amestecul ăsta nu este deloc benefic organismului.


“Am un jerăgai de zici că mor”, spune coana mare și dă fuga la borcanul cu zahăr. Cică zahărul taie jerăgaiul. Aiurea!
După ce vede că zahărul nu are efect, trece la dicarbocalm. Dar tot nu se potolește.
Pentru că ea roade tot timpul. Unii spun că ar roade ca un hârciog. Ce hârciog, nene? Nici hamsterul nu roade așa, încontinuu. Nici măcar iepurii de câmp.
Are jerăgai, ia zahăr, dicarbocalm, după care își ia punga cu pișcoturi de șampanie alături, scoate un pișcot, îl mănâncă și bea un pahar cu Frutti-Fresh (căruia îi spune Furti Fresh) de portocale.
Cum mama mă-sii să nu ai jerăgai în continuare, în condițiile astea alimentare? Dacă îi spui că nu e bine ce face se supără și-ți trântește o replică de te lasă mută: ”Ce mamă, vrei să trăiesc 100 de ani?”

Păi ce mai e suta în ziua de azi? Să ne trăiască!!!

Categories: LA CAFEA CU "Lila"

Leave A Reply